Krokiety wiejskie
Rumiane i chrupiące krokiety wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym.
Składniki:
ok 6-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ
+ ciasto naleśnikowe do panierowania
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
- Składniki na farsz:
250g kapusty kiszonej z marchewką
200g ugotowanych ziemniaków
100g wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
*** Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ***
*** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano ***
*** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kiszoną kapustę, dokładamy masło, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zasmażamy jeszcze przez dwie minuty ciągle mieszając ***
*** Farsz powinien być dość intensywnie przyprawiony. Gotowy farsz przekładamy do miseczki, studzimy ***
*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***
*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***
*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ