Schab w sosie whisky z suszonymi śliwkami
Dziś polecam bardzo smaczny i aromatyczny obiad – kruchy i soczysty schab duszony w sosie z suszonymi śliwkami kalifornijskimi z dodatkiem whisky. Smaki w tej potrawie rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Polecam!
Składniki:
0,5 kg schabu bez kości
100g suszonych śliwek
1 cebula
30 ml whisky
pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz
1/2 szklanki mąki
0,5 litra wrzątku
olej do smażenia
*** Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut . Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Plastry schabu obtaczamy w mące ***
*** Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron na rumiany kolor ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulkę ***
*** Następnie dokładamy mięso oraz śliwki wraz z wodą w której się moczyły i całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 25 minut ***
*** Do potrawy dodajemy whisky, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym, mieszamy i gotujemy jeszcze bez przykrycia przez około 5 minut. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką mąki rozrobionej w 1/4 szklanki wody ***
*** Danie możemy podać z duszonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Schab w takim wydaniu jest pyszny, a co moim zdaniem ważne, następnego dnia po podgrzaniu nadal jest smaczny. Bardzo ciekawy przepis 🙂