Jabłka w cieście jogurtowym
Delikatne, puszyste i przepyszne placuszki jogurtowe z jabłkami, które zawsze się udają, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!
Składniki:
80g gęstego jogurtu naturalnego
60g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki drobnego cukru wymieszane z 1 płaską łyżeczką cynamonu
olej do smażenia
*** Jogurt, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy razem, aż powstanie jednolite, dość gęste ciasto ***
*** Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry (około 1 cm) i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały ***
*** Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu ( wlewam tyle oleju aby jabłka w cieście były w nim zanurzone do połowy podczas smażenia). Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony ***
*** Po wyjęciu z patelni placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu ***
*** Gorące jabłka w cieście obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
bardzo lubię tak zrobione jabłka