Zupa bolońska


Zupa bolońska

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

500 ml przecieru pomidorowego

1 litr wody lub bulionu

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek

olej do smażenia

1 łyżka mąki

100ml śmietanki 18%

żółty ser do posypania

150g makaronu (u mnie świderki)

 

*** W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone z pokrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor przyprawiamy je delikatnie solą, pieprzem i papryką. Do garnka dokładamy startą na tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę ***

*** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut ***

*** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy ***

*** Na końcu zupę zagęszczamy: w kubeczku śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka, zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku ***

*** Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane startym żółtym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE