Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem
Tradycyjne flaki robione są z żołądków wołowych. Ja dzisiaj polecam jednak małą odmianę, czyli pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupkę a’la flaczki z żołądków drobiowych. Rewelacyjny pomysł na obiad dla miłośników podrobów!
Składniki:
ok 1 kg żołądków drobiowych
1 ćwiartka z kurczaka
ok. 5-6 skrzydełek z kurczaka
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 mały por
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
*** Żołądki myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i zagotowujemy. gotujemy kilka minut i odcedzamy. Następnie zalewamy świeżą wodą, (około 1,5 litra), solimy, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem 30 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy umyte i oczyszczone mięso z kurczaka, włoszczyznę i cebulę pokrojone w kawałki ***
*** Wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę – do momentu, aż żołądki całkowicie zmiękną. Następnie mięso wyjmujemy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Skrzydełka i ćwiartkę z kurczaka obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki, natomiast żołądki tniemy w paseczki. Warzywa również wyławiamy i drobno kroimy ***
*** Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką i majerankiem ***
*** Przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i chwilę razem zasmażamy ciągle mieszając ***
*** Następnie całość dodajemy do gotującego się wywaru. Mieszamy, dokładamy pokrojone mięso oraz warzywa i gotujemy jeszcze przez dwie minuty ***
*** Na koniec doprawiamy flaczki do smaku ***
*** Podajemy z pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ