Ciasto jogurtowe ze śliwkami


Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Wilgotne, puszyste i mięciutkie w środku oraz rumiane z zewnątrz ciasto ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przy wykonaniu ciasta należy jednak postępować ściśle z przepisem, aby nie nabawić się zakalca. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut nie otwieramy piekarnika!

 

 

 

Składniki:

…Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem…

  • 300g jogurtu naturalnego (użyłam gęstego)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 400g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

 

*** Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier mieszamy ***

*** W osobnej misce mieszamy składniki mokre: jogurt, jajka i olej (ważne aby były w temperaturze pokojowej) ***

*** Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi. Mieszamy delikatnie łyżką, tylko do momentu połączenia się składników ***

*** Ciasto przekładamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do tortownicy (moja tortownica ma średnicę 22 cm). Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek ***

*** Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45-50 minut – do suchego patyczka ***

*** Po przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE