Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Wilgotne, puszyste i mięciutkie w środku oraz rumiane z zewnątrz ciasto ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przy wykonaniu ciasta należy jednak postępować ściśle z przepisem, aby nie nabawić się zakalca. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut nie otwieramy piekarnika!
Składniki:
…Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem…
- 300g jogurtu naturalnego (użyłam gęstego)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 400g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania ciasta
*** Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier mieszamy ***
*** W osobnej misce mieszamy składniki mokre: jogurt, jajka i olej (ważne aby były w temperaturze pokojowej) ***
*** Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi. Mieszamy delikatnie łyżką, tylko do momentu połączenia się składników ***
*** Ciasto przekładamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do tortownicy (moja tortownica ma średnicę 22 cm). Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek ***
*** Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45-50 minut – do suchego patyczka ***
*** Po przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ