Schab duszony w sosie węgierskim
Kruche, miękkie i soczyste mięso w bardzo aromatycznym sosie pieczeniowym z dodatkiem czosnku i cebulki. To danie świetnie sprawdzi się jako niedzielny, odświętny obiad jak i zwykły codzienny posiłek dla całej rodziny. Polecam!
Składniki:
ok 0,5 kg schabu
1 cebula
2 ząbki czosnku
400ml bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli w proszku
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
olej do smażenia
opcjonalnie natka pietruszki
*** Schab kroimy na plastry, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy partiami mięso, na rumiano z każdej strony ***
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni na której smażyło się mięso. Gdy cebula zrumieni się dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilkę. Następnie dokładamy ponownie mięso, wlewamy bulion lub rosół i dodajemy sos sojowy. Całość doprawiamy słodką papryką (dodałam 1 łyżeczkę), szczyptą chilli oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Potrawę przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę ***
*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając. Następnie przekładamy na patelnie, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Przed podaniem potrawę możemy posypać posiekaną natką pietruszki ***
*** Podajemy z kaszą lub duszonymi ziemniaczkami oraz kiszonym ogórkiem (u mnie małosolny) lub surówką z kiszonej kapusty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ