Golonka po bawarsku
Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach i bardzo aromatyczne mięsko – taka jest właśnie golonka pieczona w piwnej marynacie. Najlepiej smakuje podana z zasmażaną kapustą, chrzanem i świeżym pieczywem. Palce lizać!
Składniki:
4 golonki wieprzowe
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
ok. 4 łyżki soli
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
- MARYNATA:
500ml ciemnego piwa
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli
1 łyżka kminku
*** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy ***
*** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie ***
*** Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i całość zapiekamy przez około 40 minut. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewamy z wierzchu niewielką ilością piwnej marynaty ***
*** Najlepiej smakuje podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Dzień czy można zrezygnować z piwa
Nie bardzo. Golonka po bawarsku zawsze jest robiona w piwie.
Dzień dobry! Dzięki Pani przepisom nauczylam sie gotować. Jesli chodzi o golonki to one mają byc ugotowane do miękkości i wkladam do piekarnika czy takie pół twarde.Dziękuję i Pozdrawiam
Witam, bardzo mi miło, że moje przepisy pomogły Pani w nauce gotowania 🙂
Jeśli chodzi o golonki to po ugotowaniu będą one już praktycznie miękkie. Pozdrawiam 🙂
Witam mam pytanie pieczemy pod przykryciem i czy golonki peklowane czy zwykłe.Dziękuję
Witam, pieczemy bez przykrycia. Można użyć golonek zwykłych lub peklowanych ale przy tych drugich należy mocno zmniejszyć ilość soli, gdyż golonki peklowane są już słone.
Jestem ciekawa czy tygryski zrobiły goloneczke i czy była naprawdę dobra?
I to jest to co tygryski lubią najbardziej…! Pyszna goloneczka, mięso, aż rozpływa się w ustach. Dziękuje za super przepis 🙂