Gruszkowa fantazja
Sezon na gruszki trwa, więc ostatnio pojawia się u mnie wiele przepisów z ich udziałem. Dziś polecam mega smaczne i bardzo reprezentacyjne ciasto czekoladowe z musem gruszkowym i masą śmietanową. Wszystkie warstwy rewelacyjnie współgrają ze sobą zarówno smakowo jak i wizualnie 🙂
Składniki:
- ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mus gruszkowy:
ok 1 kilogram gruszek
2 galaretki gruszkowe
pół szklanki wody
- warstwa śmietankowa
500ml śmietanki kremówki
2 śmietan -fixy
2 łyżki cukru pudru
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1/4 szklanki mleka
*** Ciasto: białka ubijamy na sztywno, a następnie porcjami dosypujemy cukier i nadal ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka oraz olej i miksujemy na gładką masę ***
*** Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie łączymy wszystko łyżką ***
*** Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ((użyłam foremki o wymiarach 24 x 29 cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***
*** Mus gruszkowy: gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy ***
*** Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną ***
*** Gruszki zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Całość studzimy i odkładamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć (po wystudzeniu umieściłam gruszki w lodówce na kilka minut co przyspieszyło proces tężenia) ***
*** Ciasto przekrawamy na dwa blaty ***
*** Jeden blat ciasta umieszczamy ponownie w formie i wykładamy na niego tężejący mus gruszkowy. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta ***
*** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta ***
*** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji ***
*** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki ***
*** Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągamy w poprzek przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***
*** Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
witam serdecznie ,czy mogą być gruszki ,ale z kompotu???
Witam! Myślę, że gruszki z kompotu też powinny się sprawdzić.