Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym


Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym

Danie jednogarnkowe z klopsikami wieprzowymi i makaronem w aromatycznym sosie pieczarkowo-porowym z lekko czosnkową nutką.

 

 

Składniki:

400g mielonej wieprzowiny

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra

1 średni por

10dkg pieczarek

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

1 szklanka bulionu warzywnego lub wody

pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

2 ząbki czosnku

pół pęczka posiekanego koperku

200g ugotowanego makaronu np. rurki

 

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami – do smaku ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 1 minutę pokrojonego w półplasterki pora ***

*** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy ***

*** Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru***

*** Tak powstały sos śmietanowy dodajemy na patelnię i zagotowujemy cały czas mieszając ***

*** Do powstałego sosu dokładamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut ***

*** Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany makaron oraz posiekany koperek ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym