Naleśniki zapiekane z gyrosem
Pyszne, wytrawne naleśniczki faszerowane kurczakiem w przyprawie gyros to ciekawe danie, które idealnie sprawdzą się jako szybki obiad lub też kolacja. Polecam!
Składniki:
6-7 naleśników PRZEPIS TUTAJ
1 filet z kurczaka
olej do smażenia
przyprawa do gyrosa
1 cebula
1 czerwona papryka
15dkg żółtego sera
Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ
*** Na początku smażymy cienkie naleśniki ***
*** Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i obsypujemy dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa ***
*** Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając, aż będzie rumiane z każdej strony ***
*** Cebulę kroimy na dość duże kawałki, dokładamy do mięsa i przez chwilę razem podsmażamy ***
*** Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość smażymy jeszcze przez kilka minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję gotowego farszu – około 2-3 łyżki ***
*** Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Farsz posypujemy łyżką startego żółtego sera ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym ***
*** Całość posypujemy resztą startego żółtego sera ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane pokrojonym szczypiorkiem i polane sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Witam! czytam te różne przepisy z naleśnikami w tle i muszę stwierdzić, ze przepisy są świetne, rewelacja postanowiłam wykorzystać je w swojej kuchni, gdyż nie zawsze mam pomysł na gotowanie.Fajnie, że istnieją blogi z których można wiele się dowiedzieć ciekawych rzeczy i przepisów.Lubię gotować i eksperymentować. Pozdrawiam Małgorzata