Polędwiczki w sosie whiskey
Dziś w menu bardzo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w wykonaniu obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem alkoholu. Jeśli chodzi o procenty, to nie ma obawy, podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostaje jedynie wspaniały smak. Myślę, że whiskey i śmietanka rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Polecam spróbować!
Składniki:
350g polędwiczki wieprzowej
75 ml whiskey
100 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka mąki
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
1 łyżka siekanego tymianku (można użyć 1 płaską łyżeczkę suszonego tymianku)
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki wody
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 2 cm i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pierzem ***
*** Mięso podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na mocno rumiany kolor ***
*** Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek, papryczkę chilli (dodałam też kawałek zwykłej czerwonej papryki) oraz tymianek. Całość przez chwilę podsmażamy ***
*** Gdy mięso jest już mocno zrumienione z każdej strony dolewamy whiskey i gotujemy przez około minutę ***
*** Następnie dolewamy wodę, zagotowujemy i całość dusimy przez około 5 minut ***
*** Do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę, oraz dwie łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i wlewamy do mięsa. Całość gotujemy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Wyprobowałam i bardzo polecam. Danie bardzo smaczne.