Cukinia po meksykańsku


Cukinia po meksykańsku

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, fasolką, papryką, ryżem oraz sosem pomidorowym i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 młode cukinie średniej wielkości

300g mięsa mielonego – wieprzowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół czerwonej papryki

1 pomidor

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół szklanki czerwonej fasoli z puszki

50g ryżu (ważony przed ugotowaniem)

przyprawy: sól, pieprz, oregano,  papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru,

10 dkg żółtego sera

pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju do smażenia

 

 

*** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony ***

*** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obranego ze skórki pokrojonego pomidora. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***

*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta ***

*** Ryż gotujemy na pół miękko i mieszamy z mięsnym farszem. Wydrążone cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem ***

*** Z wierzchu cukinie posypujemy startym żółtym serem ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem (lub 190’C bez termoobiegu) i zapiekamy przez około 30 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • PRZEPISY NA CUKINIE – DANIA, POTRAWY I PRZETWORY  KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE