Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem


Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem

Naleśniki zapiekane z pieczarkami, szynką i porem, pod pierzynką z beszamelu i sera żółtego to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe lub imprezową zapiekankę. Polecam!

 

 

Składniki:

7-10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ

4 łyżki startego żółtego sera

  • nadzienie:

1 duży por

20dkg szynki

20dkg pieczarek

  • beszamel:

3 łyżki masła

5dkg mąki

2 łyżki bulionu warzywnego w proszku

1 szklanka mleka

 

 

 

*** Smażymy naleśniki ***

*** Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ***

*** Szynkę kroimy w kosteczkę ***

*** Pora myjemy, drobno kroimy, przekładamy na sitko, parzymy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą. Odsączamy ***

*** Pieczarki, szynkę oraz pora mieszamy ze sobą tworząc farsz. Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na cztery części ***

*** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej,  pionowo, w żaroodpornym naczyniu ***

*** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąka. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz bulion warzywny. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***

*** Roladki naleśnikowe polewamy równomiernie sosem ***

*** Następnie danie posypujemy startem żółtym serem (użyłam sera gouda oraz mozzarella) ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez 20 minut ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE