Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem
Naleśniki zapiekane z pieczarkami, szynką i porem, pod pierzynką z beszamelu i sera żółtego to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe lub imprezową zapiekankę. Polecam!
Składniki:
7-10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ
4 łyżki startego żółtego sera
- nadzienie:
1 duży por
20dkg szynki
20dkg pieczarek
- beszamel:
3 łyżki masła
5dkg mąki
2 łyżki bulionu warzywnego w proszku
1 szklanka mleka
*** Smażymy naleśniki ***
*** Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ***
*** Szynkę kroimy w kosteczkę ***
*** Pora myjemy, drobno kroimy, przekładamy na sitko, parzymy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą. Odsączamy ***
*** Pieczarki, szynkę oraz pora mieszamy ze sobą tworząc farsz. Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na cztery części ***
*** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej, pionowo, w żaroodpornym naczyniu ***
*** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąka. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz bulion warzywny. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***
*** Roladki naleśnikowe polewamy równomiernie sosem ***
*** Następnie danie posypujemy startem żółtym serem (użyłam sera gouda oraz mozzarella) ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez 20 minut ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ