Kotlety Twardowskiego
Ciekawy sposób na inne niż zwykle, faszerowane roladki schabowe! Mięso jest bardzo smaczne, aromatyczne i kruche. Myślę, że to danie świetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Polecam!
Składniki:
3 kotlety ze schabu
10dkg masła
1 ząbek czosnku
15dkg żółtego sera
pół szklanki mąki
pół szklanki bułki tartej
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
olej do smażenia
*** Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części ***
*** Kotlety schabowe cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu ***
*** Mięso z farszem w środku składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi ***
*** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***
*** Kotlety obtaczamy dokładnie w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt roladek ***
*** Podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy 15 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Kotlety najlepsze jakie jadłam 😉 Nigdy nie robiłam kotletów na styl devolaie a to takie proste i jakie smaczne 🙂 Zabieram sie za szukanie kolejnego obiadku 🙂