Leczo z mieloną wołowiną
Pyszne, szybkie i bardzo letnie danie jednogarnkowe, z mnóstwem sezonowych warzyw i mieloną wołowiną. Leczo możemy podać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki bulionu lub wody
500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka- słodka oraz ostra, bazylia, oregano
*** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego mieloną wołowinę i obsmażamy ciągle mieszając ***
*** Mięso dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 10 minut. Papryki, cukinie i pomidora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa ***
*** Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając przez około 5 minut ***
*** Następnie danie zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem (lub wodą), przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, papryką oraz ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut ***
*** Gdy warzywa już zmiękną, doprawiamy danie do smaku ***
*** Leczo możemy podawać z pieczywem, z ryżem, z makaronem lub z ziemniaczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ