Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej
Rybka zanurzona w ciekawej octowo- pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.
Składniki:
600g filetów rybnych (u mnie mintaj)
1 szklanka bułki tartej
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
olej do smażenia
250ml soku pomidorowego
pół szklanki wody
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli)
8 łyżek octu
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier
*** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ***
*** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej ***
*** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Usmażoną rybę przekładamy do wysokiego naczynia ***
*** Cebulę kroimy w pół krążki ***
*** Papryki kroimy w paseczki ***
*** Cebulę oraz paprykę wkładamy do garnka lub na patelnie na której smażyła się wcześniej ryba i zalewamy sokiem pomidorowym oraz wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy około 10 minut ***
*** Następnie dodajemy ocet, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem – według uznania, ja dodałam dwie łyżeczki cukru ***
*** Gorącą zalewą zalewamy rybę i odkładamy do wystudzenia ***
*** Ostudzoną rybę w zalewie przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po przyrządzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ
- OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ