Marlenka


Marlenka

Delikatne, cieniutkie i przepyszne blaty miodowe przełożone kremem budyniowo-kajmakowym. Coś pysznego! To ciasto wprost rozpływa się w ustach.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

120g masła

250g cukru

3 łyżki miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

2 jajka

600g mąki

  • Krem buyniowo-kajmakowy:

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

0,5 litra mleka

250 g masła

1 puszka kajmaku

  • Dodatkowo:

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

pół szklanki startej czekolady mlecznej lub deserowej

 

MOJA RADA: do wykonania ciasta musimy upiec 6 blatów miodowych o wymiarach ok 30 na 20 cm, lub 3 duże blaty na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przeciąć je na pół.

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Do garnuszka przekładamy masło, miód i cukier ***

*** Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa będzie miała jasno-żółty kolor ***

*** W międzyczasie sodę mieszamy z octem ***

*** Wlewamy do garnka i mieszamy. Dalej podgrzewamy całość ciągle mieszając, aż masa zmieni kolor na pomarańczowy ***

*** Garnek ściągamy z ognia i odkładamy na 5 minut, aby masa trochę przestygła. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku dokładnie mieszając. Masa zmieni kolor na brązowy ***

*** Do ciepłej masy dodajemy partiami mąkę i dokładnie mieszamy. Możemy ciasto zagniatać ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***

*** Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 6 równych części. Możemy je zważyć, aby równo podzielić ***

*** Każdą część musimy bardzo cienko rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok 30 na 20 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta czekające na rozwałkowanie najlepiej przykryć miską, aby nie traciły ciepła i nie obsychały. Ja połączyłam po dwie kulki ciasta i rozwałkowałam kolejno na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, a po upieczeniu przecięłam na dwie równe części. W ten sposób upiekłam 3 bardzo duże blaty ciasta i po przecięciu ich na pół uzyskałam 6 blatów ***

*** Wkładamy kolejno do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 6-8 minut na ciemno złoty kolor. Jeśli pieczemy 3 duże blaty, to zaraz po wyjęciu z piekarnika przecinamy je na pół, bo później stwardnieją. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy mleko, odlewając pół szklanki i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć) i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Nie słodzimy budyniu, bo masa z kajmakiem i tak będzie bardzo słodka ***

*** Budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą „na dotyk” (tak aby budyń stykał się z folią, żeby nie powstał kożuch) i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Miękkie masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo kajmak, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy po łyżce zimny budyń, mieszamy ***

*** Masą przekładamy blaty ciasta, smarując także górny blat, składamy i delikatnie dociskamy ***

*** Na górze ciasta rozsypujemy posiekane orzechy i startą czekoladę ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, po tym czasie blaty ciasta powinny już zmięknąć ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE