Francuskie cebularze - IMG 9925

Francuskie cebularze

Francuskie cebularze

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu przekąska, jej smak i zapach jest wprost nie do opisania. Koniecznie spróbujcie!

 

Francuskie cebularze - IMG 9925

 

Składniki:

2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)

1 łyżka masła najlepiej klarownego

10 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

2 łyżki suchego maku

sól, pieprz

 

Francuskie cebularze - IMG 9934

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę ***

Francuskie cebularze - IMG 9730

*** Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle ***

Francuskie cebularze - IMG 9733

*** Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy ją solą oraz pieprzem, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

Francuskie cebularze - IMG 9731

*** Na cieście francuskim rozkładamy równomiernie cebulę, zostawiając ok 5 centymetrów wolnych od dłuższego boku ***

Francuskie cebularze - IMG 9905

*** Na cebuli rozsypujemy starty na tarce lub pokrojony na kawałki ser żółty ***

Francuskie cebularze - IMG 9906

*** Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon ***

Francuskie cebularze - IMG 9907

*** Kroimy na ok 2 centymetrowe plastry ***

Francuskie cebularze - IMG 9908

*** Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

Francuskie cebularze - IMG 9909

*** W miseczce mieszamy jajko ***

Francuskie cebularze - IMG 9910

*** Wierzch i boki każdego rulonika smarujemy jajkiem ***

Francuskie cebularze - IMG 9913

*** Z wierzchu ruloniki posypujemy makiem ***

Francuskie cebularze - IMG 9915

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez ok 10-12 minut, do ładnego zrumienienia ***

Francuskie cebularze - IMG 9918

*** Podajemy na ciepło ***

Francuskie cebularze - IMG 9925

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Francuskie cebularze - E2CBC9A0 1DEA 4764 AC88 E0C746F177F3

Francuskie cebularze - A499E32B 51A7 4AD3 BE44 5789ED7CBE87

Francuskie cebularze - IMG 5185

 

 

 

 

 

2 komentarze do “Francuskie cebularze”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry