Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym


Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem oraz kaszą jaglaną i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

4 młode cukinie średniej wielkości

500g mięsa mielonego – wieprzowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

50g kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem)

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

10 dkg żółtego sera

pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju do smażenia

 

*** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Mięso mielone doprawiamy do smaku i  podsmażamy na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulką oraz przeciśniętym czosnkiem ***

*** Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy ***

*** Kasze jaglaną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem ***

*** Przestudzonym farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii i układamy je w naczyniu żaroodpornym ***

*** Z wierzchu cukinie posypujemy startym żółtym serem ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem (lub 190’C bez termoobiegu) i zapiekamy przez około 25 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • PRZEPISY NA CUKINIE – DANIA, POTRAWY I PRZETWORY  KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE