Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem oraz kaszą jaglaną i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
4 młode cukinie średniej wielkości
500g mięsa mielonego – wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
50g kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
10 dkg żółtego sera
pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju do smażenia
*** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** Mięso mielone doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulką oraz przeciśniętym czosnkiem ***
*** Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy ***
*** Kasze jaglaną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem ***
*** Przestudzonym farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii i układamy je w naczyniu żaroodpornym ***
*** Z wierzchu cukinie posypujemy startym żółtym serem ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem (lub 190’C bez termoobiegu) i zapiekamy przez około 25 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ
- PRZEPISY NA CUKINIE – DANIA, POTRAWY I PRZETWORY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ