Pączusie z twarogu
Szybkie, delikatne, puszyste i przepyszne mini pączki serowe. Polecam!
Składniki:
0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego)
0,5 kg mąki pszennej
100 g cukru – około pół szklanki
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250ml kwaśnej śmietany
olej do smażenia + 1 kieliszek spirytusu
cukier puder do posypania oponek
*** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę. Zagniatamy ciasto ***
*** Odrywamy małe kawałki ciasta i posmarowanymi olejem dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego ***
*** Do dużego garnka lub na wysoką patelnie wlewamy tłuszcz i dodajemy kieliszek spirytusu (do zimnego oleju). Następnie olej rozgrzewamy i partiami smażymy pączusie – na mocno rumiany kolor. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, pączki przypalą nam się z zewnątrz a nie upieką się w środku. W trakcie smażenia pączusie powinny same się przewracać na drugą stronę ***
*** Po wyjęciu z oleju, pączusie układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu ***
*** Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ