Kotlety drobiowe po parysku


Kotlety drobiowe po parysku

Dziś przedstawiam Wam alternatywę dla tradycyjnych kotlecików z kurczaka. Kotlet po parysku to mięso panierowany w samym jajku, bez bułki tartej. Taka ciekawa odmiana obiadowa. Mięso upieczone w ten sposób jest, mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne.

 

 

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

2 jajka

papryka mielona słodka

bazylia suszona

sól

około pół szklanki mąki do obtoczenia kotletów

olej lub masło klarowane do smażenia

 

 

*** Filety myjemy, osuszamy, kroimy na części i lekko rozbijamy ***

*** Mięso przyprawiamy z dwóch stron papryką mieloną i solą ***

*** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy łyżkę papryki, łyżkę suszonej bazylii i pół łyżeczki soli, mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę ***

*** Kotlety kolejno obtaczamy w mące, a następnie w jajkach i od razu smażymy na złoty kolor z dwóch stron ***

*** Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Kotlety podajemy z ziemniaczkami i surówką lub gotowanymi warzywami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

KOMENTARZE