Zapiekanka gołąbkowa
Coś dla wielbicieli gołąbków tyle, że dziś serwuje je w formie pysznej zapiekanki czyli mniej pracochłonnej wersji tego smakowitego dania obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam!
Składniki:
800g kapusty (użyłam młodej kapusty)
500g mięsa mielonego – wieprzowego
100g ryżu
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
SOS:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki koncentratu
400ml bulionu
*** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę i cały czas energicznie mieszamy. Wlewamy bulion, mieszamy i dodajemy koncentrat. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Kapustę drobno szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (jeżeli używamy młodej kapusty to nie musimy jej obgotowywać!). Kapustę dzielimy na 3 części ****
*** Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku ***
*** Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy jedną część poszatkowanej kapusty ***
*** Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego ***
*** Na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy ***
*** Następnie wykładamy kolejną warstwę kapusty, na to resztę mięsa i na koniec ostatnią część kapusty ***
*** Na wierzch wylewamy równomiernie resztę sosu ***
*** Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Zapiekankę pieczemy przez 60 minut, następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 10 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- KEBABOWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ