Jogurtowe muffinki z rabarbarem


Babeczki jogurtowe z rabarbarem

Są puszyste, mięciutkie i wilgotne, nawet następnego dnia po upieczeniu. A do tego są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Aby babeczki wyszły pyszne wystarczy tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej a także, że ciasto mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników (nie używamy miksera!).

 

 

Składniki:

300g mąki

2 jajka

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

200ml gęstego jogurtu naturalnego

100ml oleju

1 szklanka cukru

3 łodygi rabarbaru

cukier puder – do posypania upieczonych babeczek

 

 

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed robieniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej.

 

*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki ***

*** Jajka dokładnie mieszamy z cukrem, jogurtem i olejem ***

*** Dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy ***

*** Do foremek na muffinki wkładamy papierowe papilotki ***

*** Foremki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 18 babeczek) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka ***

*** Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE