Babeczki jogurtowe z rabarbarem
Są puszyste, mięciutkie i wilgotne, nawet następnego dnia po upieczeniu. A do tego są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Aby babeczki wyszły pyszne wystarczy tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej a także, że ciasto mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników (nie używamy miksera!).
Składniki:
300g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200ml gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
1 szklanka cukru
3 łodygi rabarbaru
cukier puder – do posypania upieczonych babeczek
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed robieniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej.
*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki ***
*** Jajka dokładnie mieszamy z cukrem, jogurtem i olejem ***
*** Dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy ***
*** Do foremek na muffinki wkładamy papierowe papilotki ***
*** Foremki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 18 babeczek) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ