Chłodnik litewski
Tradycyjny polski chłodnik z botwinki, z dodatkiem rzodkiewki i ogórka. Smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu zupka, idealna na ciepłe dni. Polecam!
Składniki:
1 pęczek młodych buraków z liśćmi
400ml bulionu warzywnego lub wody
400ml kefiru (lub zsiadłego mleka)
400ml gęstego jogurtu naturalnego
1 pęczek rzodkiewek
2 średnie ogórki
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz – do smaku
opcjonalnie 1-2 łyżeczki octu winnego
dodatkowo: jajka ugotowane na twardo
*** Buraczki odcinamy od liści, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę ***
*** W garnku zagotowujemy 400ml bulionu (lub wody), dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy całość przez około 10 minut. W tym czasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy ***
*** Liście dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy ze sobą kefir z jogurtem ***
*** Do ostudzonych buraczków dodajemy kefir wymieszany z jogurtem, mieszamy ***
*** Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy ***
*** Rzodkiewki również ścieramy na tarce i również dokładamy do zupy ***
*** Koperek i szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Chłodnik doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym czosnkiem oraz opcjonalnie octem winnym (dodałam 1 łyżeczkę). Wszystko razem delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny ***
*** Gotowy chłodnik podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ