Cytrynowy krem do ciast i deserów
Przepyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy o bardzo szerokim zastosowaniu. Można używać go do ciast, deserów, naleśników, tostów, jako polewa lub do przełożenia placka. Polecam!
Składniki na 1 słoiczek kremu:
80g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 cytryna
40g masła
*** Do metalowej miseczki wsypujemy cukier, dodajemy jajko oraz żółtko i dokładnie mieszamy ***
*** Cytrynę sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny (tylko żółtą część). Do miski dokładamy startą skórkę oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i pokrojone na kawałki masło. Miskę stawiamy na garnku w którym gotuje się woda, jednak miska nie może dotykać wody. Krem podgrzewamy cały czas mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu ***
*** Gorący krem przelewamy przez sitko do miseczki. Lemon curd możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku nawet około 2 tygodnie ***
*** SMACZNEGO ***