Żołądki w sosie myśliwskim
Dziś coś dla miłośników podrobów – żołądki drobiowe po myśliwsku. Pyszny i prosty w przygotowaniu gulasz z pieczarkami, papryką oraz ogórkiem kiszonym. Polecam!
Składniki:
0.5 kg żołądków drobiowych
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
1 cebula
kilka pieczarek
1-2 ogórki kiszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra
olej do smażenia
*** Żołądki myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Przecedzamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą do wysokości żołądków. Dodajemy liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ***
*** W tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy ***
*** Paprykę kroimy w kostkę i dokładamy na patelnie. Podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając ***
*** Miękkie żołądki kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy na patelnie. Zalewamy wodą w której się gotowały ***
*** Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem , papryką i majerankiem. Na końcu dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone i gotujemy wspólnie jeszcze przez 2-3 minuty ***
*** Podajemy na ciepło z ryżem, ziemniaczkami, kaszą lub kluskami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH PRZEPIS TUTAJ
- GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ