Bułeczki jogurtowe
Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni 🙂 Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam!
Bułeczki te upiekłam na kolacje, do następnego dnia zostały mi dwie sztuki, które zjedliśmy na śniadanie. Pomimo, iż przez noc przechowywałam je przykryte folią, to wciąż były mięciutkie, pulchne i bardzo smaczne. Nie wiem jak smakują po dłuższym okresie przechowywania, gdyż niestety nie było mi dane sprawdzić 😉
Składniki:
450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania
8 g suchych drożdży ( można użyć 15g drożdży świeżych ale wówczas trzeba zrobić zaczyn )
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 ml ciepłej (nie gorącej) wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko
*** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Jeśli miód nie ma płynnej konsystencji możemy rozpuścić go w ciepłej wodzie, którą używamy do przygotowania ciasta. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt klejące należy dodać trochę więcej mąki, jeżeli jest zbyt zbite – troszkę więcej wody ***
*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto ***
*** Ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm i obsypujemy go dość mocno mąką ***
*** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części ***
*** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut ***
*** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki ***
*** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ
- PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ
- BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Piec z termoobiegiem , czy bez i jak zrobic zaczyn na swiezych drozdzach
Piekłam z termoobiegiem. Zaczyn robimy tradycyjnie: drożdże wkruszamy do miseczki z niewielką ilością ciepłego mleka (około 1/3 szklanki), wsypujemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i mieszamy. Przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Mam i ja
Polecam szczerze! Najlepsze jakie jadłam 🙂
To NAJLEPSZE bułki, jakie kiedykolwiek jadłam!! mięciutkie, puszyste, świetny smak – a do tego ekspresowe do zrobienia. POLECAM BARDZO!
Super, bardzo się cieszę, że smakują i dziękuje za komentarz. Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry, czy bułki można posmarować żółtkiem i czymś posypać? Czy raczej niewskazane? Pozdrawiam, Asia.
Dzień dobry, tych bułeczek raczej bym nie smarowała, one powinny być dość obficie posypane mąką przed pieczeniem.
Czy można użyć innej mąki, np orkiszowej?
Bułeczki przepyszne. Polecam. Pozdrawiam i dziękuję za przepis
Witam 🙂
Upiekłam je wczoraj 🙂 są pyszne..mmm..
nie miałam mąki typu 550 tylko zwykłą tortową, i użyłam jogurtu greckiego 10%, drożdży 7g, słabo troszkę wyrosły, ale smak i aromat pierwsza klasa 😀
Następne będą jeszcze lepsze 😀
Mam pytanie, czy przy wyrabianiu ciasta, mąki daje się tyle aż zacznie odchodzić ciasto od rąk? moje było ciągle klejące i w końcu zaprzestałam jej dodawać, bo bałam się że wyjdzie gniot..ale może też wina że inna mąka..hmm..?
Witam, bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały. Przy wyrabianiu ciasta dodałam tylko trochę mąki i to wystarczyło, lepiej nie dodawać za dużo bo rzeczywiście może to mieć wpływ na wypiek. Rodzaj mąki też może się przyczynić do jakości bułeczek, najlepiej używać do takich wypieków mąki wyższego typu – 550 lub 650
Pozdrawiam 🙂