Surówka z białej kapusty, jak od chińczyka
Prosta, łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem bardzo smaczna surówka z białej kapusty, smakiem przypominająca tą z chińskiego baru. Pyszny dodatek do każdego obiadu. Polecam!
Składniki:
pół główki białej kapusty – średniej wielkości
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
Zalewa:
80ml octu winnego lub ryżowego (ok 1/3 szklanki)
125ml oleju ( około pół szklanki)
1 łyżeczka soli
pół szklanki cukru
1 ząbek czosnku
*** Kapustę kroimy na cienkie paseczki ***
*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty ***
*** Składniki zalewy umieszczamy w garnku: ocet, olej, przeciśnięty czosnek, cukier oraz sól. Całość zagotowujemy ***
*** Gorącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia ***
*** Następnie miskę z surówką przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Czy po wyjęciu z lodówki należy ta surówkę odcisnąć z tej zalewy?
Surówka super.
Gorąco polecam, jednak też zmniejszyłabym ilość cukru z połowy do 1/3 szklanki ;))
Dziękuję za przepis!
Mam pytanie dlaczego czosnek w goracej zalewie po ostygnięciu robi sie niebieski i w surowce sa niebieskie kawałeczki czosnku.
Surówka przepyszna, rzeczywiście smakuje jak z chińskiej restauracji.Rewelacyjny przepis
Zmniejszyłam tylko ilość cukru.
Polecam!!
Dziękuje za komentarz. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie 🙂