Surówka z kapusty, jak z chińskiej restauracji


Surówka z białej kapusty, jak od chińczyka

Prosta, łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem bardzo smaczna surówka z białej kapusty, smakiem przypominająca tą z chińskiego baru. Pyszny dodatek do każdego obiadu. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki białej kapusty – średniej wielkości

1 duża lub 2 mniejsze marchewki

 

Zalewa:

80ml octu winnego lub ryżowego (ok 1/3 szklanki)

125ml oleju ( około pół szklanki)

1 łyżeczka soli

pół szklanki cukru

1 ząbek czosnku

 

 

*** Kapustę kroimy na cienkie paseczki ***

*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty ***

*** Składniki zalewy umieszczamy w garnku: ocet, olej, przeciśnięty czosnek, cukier oraz sól. Całość zagotowujemy ***

*** Gorącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia ***

*** Następnie miskę z surówką przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Surówka z kapusty, jak z chińskiej restauracji