Zapiekanka wiejska
Mięso mielone z warzywami w sosie pomidorowym przykryte kołderką z ziemniaczanego puree – to musi być pyszne! W sumie jest to bardzo łatwe oraz szybkie danie i spokojnie można do niego wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki groszku konserwowego
1/4 szklanki wody
olej do smażenia
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1/3 szklanki mleka
5 dkg żółtego sera
sól, pieprz, majeranek, papryka mielona- słodka i ostra
*** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy masło, mleko i ewentualnie dosalamy do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę i mieszamy z ziemniakami ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy ***
*** Następnie dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawami i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***
*** Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa, całość podlewamy wodą i smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając ***
*** Dodajemy koncentrat i odsączony z zalewy groszek, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia ***
*** Na mięso wykładamy warstwę z ziemniaków ***
*** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia ***
*** Ziemniaki powinny się ładnie zrumienić z wierzchu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ