Zapiekanka wiejska


Zapiekanka wiejska

Mięso mielone z warzywami w sosie pomidorowym przykryte kołderką z ziemniaczanego puree – to musi być pyszne! W sumie jest to bardzo łatwe oraz szybkie danie i  spokojnie można do niego wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Polecam!

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

pół szklanki groszku konserwowego

1/4 szklanki wody

olej do smażenia

0,5 kg ziemniaków

1 łyżka masła

1/3 szklanki mleka

5 dkg żółtego sera

sól, pieprz, majeranek, papryka mielona- słodka i ostra

 

 

*** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy masło, mleko i ewentualnie dosalamy do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę i mieszamy z ziemniakami ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy ***

*** Następnie dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawami i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***

*** Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa, całość podlewamy wodą i smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając ***

*** Dodajemy koncentrat i odsączony z zalewy groszek, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia ***

*** Na mięso wykładamy warstwę z ziemniaków ***

*** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia ***

*** Ziemniaki powinny się ładnie zrumienić z wierzchu ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE