Sałatka z ryżem
Szybka, pyszna i kolorowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako pożywna kolacja czy lunch w pracy. Często używam w kuchni ryżu jaśminowego ponieważ moim zdaniem jest on najsmaczniejszy z dostępnych gatunków ryżu. Polecam spróbować 🙂
Składniki:
1/2 szklanki ryżu (użyłam ryżu jaśminowego)
2 jajka
15 dkg szynki
1 gruntowy ogórek
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 pęczka szczypiorku
sól i pieprz
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
*** Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, studzimy ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę ***
*** Szynkę, ogórka i paprykę również kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę ***
*** Do miski dodajemy też jajka i ryż. Wszystko razem mieszamy ***
*** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, musztardą i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy ***
*** Powstały sos przekładamy do sałatki i wszystko razem łączymy ***
*** Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy ***
*** Sałatkę przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
-
IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
-
PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Czym taką sałatkę można jeszcze wzbogacić?