Oponki serowe
Są przepyszne, puszyste, lekkie i delikatne. Jednym słowem idealne. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego)
0,5 kg mąki pszennej
100 g cukru – około pół szklanki
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250ml kwaśnej śmietany
olej do smażenia + 1 kieliszek spirytusu
cukier puder do posypania oponek
*** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę ***
*** Z całości zagniatamy ciasto ***
*** Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm ***
*** Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki a następnie na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem ***
*** Małe kółeczka wykrojone kieliszkiem możemy ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć oponki lub je usmażyć w formie mini pączusi ***
*** Do dużego garnka lub na wysoką patelnie wlewamy tłuszcz i dodajemy kieliszek spirytusu (do zimnego oleju). Następnie olej rozgrzewamy i partiami smażymy oponki – z dwóch stron na złoty kolor. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, oponki przypalą nam się z zewnątrz a nie upieką się w środku ***
*** Po wyjęciu z tłuszczu, oponki układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu ***
*** Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
-
MINI PĄCZKI Z SERKA DANIO PRZEPIS TUTAJ
-
FAWORKI NA PIWIE PRZEPIS TUTAJ