Oponki serowe


Oponki serowe

Są przepyszne, puszyste, lekkie i delikatne. Jednym słowem idealne.  Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:

0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego)

0,5 kg mąki pszennej

100 g cukru – około pół szklanki

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 żółtka

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

250ml kwaśnej śmietany

olej do smażenia + 1 kieliszek spirytusu

cukier puder do posypania oponek

 

 

*** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę ***

*** Z całości zagniatamy ciasto ***

*** Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm ***

*** Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki a następnie na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem ***

*** Małe kółeczka wykrojone kieliszkiem możemy ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć oponki lub je usmażyć w formie mini pączusi ***

*** Do dużego garnka lub na wysoką patelnie wlewamy tłuszcz i dodajemy kieliszek spirytusu (do zimnego oleju). Następnie olej rozgrzewamy i partiami smażymy oponki – z dwóch stron na złoty kolor. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, oponki przypalą nam się z zewnątrz a nie upieką się w środku ***

*** Po wyjęciu z tłuszczu, oponki układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu ***

*** Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

KOMENTARZE