Ryba po japońsku
Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam!
Składniki:
około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz)
3-4 płaty papryki konserwowej
3-4 ogórki konserwowe
2 cebule
sól i pieprz
olej do smażenia
Zalewa:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki ketchupu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Ciasto:
1 jajko
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki mąki
szczypta soli i pieprzu
*** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Składniki ciasta ( wodę, mąkę i jajko + szczypta soli i pieprzu) mieszamy razem ***
*** Rybę moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Paprykę oraz ogórki kroimy w paseczki ***
*** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***
*** Do cebuli dodajemy paprykę oraz ogórki i całość dusimy kilka minut pod przykryciem ***
*** W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy ***
*** Gotową zalewę wlewamy do warzyw i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** W miseczce układamy warstwowo: trochę farszu, na to ryba, farsz, ryba i farsz ***
*** Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na 24 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Czy taka rybkę można też zrobić do sloikow?pozdrawiam
Bardzo smaczne danie! W smaku przebiła nawet moją ulubioną rybę po grecku. Z pewnością do powtórzenia 🙂
My ją uwielbiamy. Od kiedy odkryłam ten przepis, ta pyszna rybka gości u nas na każde święta i imprezy. Może to rzecz gustu, ale jeszcze nie spotkałam się, żeby komuś nie smakowała…
Zimna nalesnikowa panierka nasączona octem z papryki konserwowej razem z zimna rybą od ktorej sie ta panierka odkleja… Duuuzo rzeczy mi smakuje i ogolnie nie jestem wybredny ale takiego ochydztwa to dawno nie próbowałem i wywalilem 3/4 do kosza, szkoda tylko dorsza…