Rolady (zrazy) z karkówki


Rolady (zrazy) z karkówki

Podrzucam pomysł na pyszny obiad. Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki w pysznym sosie z grzybową nutą. Polecam!

Składniki:

6 plastrów karkówki

2 ogórki kiszone

10dkg wędzonego boczku

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

3-4 suszone grzybki

1 i 1/2 szklanki wody

olej do smażenia

6 łyżeczek musztardy

sznurek do związania roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie układamy porcje farszu ***

*** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem ****** Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany kolor ***

*** Następnie zalewamy wodą dodajemy suszone grzybki, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie ***

*** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około 30 minut. Po tym czasie sos zaciągamy mąką wymieszaną z odrobiną wody ***

*** W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem ***

*** Roladki podałam z pyzami, ale można też z ziemniaczkami czy kaszą***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także bardzo popularny na blogu przepis na oszukane zrazy:

https://blogzapetytem.pl/2017/09/09/oszukane-zrazy/


KOMENTARZE