Rolady (zrazy) z karkówki
Podrzucam pomysł na pyszny obiad. Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki w pysznym sosie z grzybową nutą. Polecam!
Składniki:
6 plastrów karkówki
2 ogórki kiszone
10dkg wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
3-4 suszone grzybki
1 i 1/2 szklanki wody
olej do smażenia
6 łyżeczek musztardy
sznurek do związania roladek
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie układamy porcje farszu ***
*** Następnie zalewamy wodą dodajemy suszone grzybki, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie ***
*** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około 30 minut. Po tym czasie sos zaciągamy mąką wymieszaną z odrobiną wody ***
*** W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem ***
*** Roladki podałam z pyzami, ale można też z ziemniaczkami czy kaszą***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także bardzo popularny na blogu przepis na oszukane zrazy: