Domowa kiełbasa słoikowa
Prosty i szybki przepis na niezwykle smaczną domową konserwę. Jest to wędlina przypominająca mielonkę z odrobiną tłuszczu i pyszną naturalną galaretką. Najważniejsze jest to, że kiełbasa słoikowa domowej roboty nie zawiera polepszaczy i konserwantów. Smakuje wybornie, a najlepiej z pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem 🙂
Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg boczku (surowego)
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 płaskie łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki soli
3 łyżki wody
*** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja zazwyczaj robię kiełbasę z podwójnej porcji składników ***
*** Masę mięsną przekładamy do wyparzonych słoików, do 3/4 ich wysokości ***
*** Słoiki zakręcamy i wkładamy do wyłożonego ściereczką dużego garnka. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 minut. Po tym czasie słoiki wykładamy na blat, studzimy i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach kiełbasa jest dobra do jedzenia ***
*** Jeżeli jednak chcemy kiełbasę przechowywać przez dłuższy czas, należy ją poddać procesowi tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji. W tym celu następnego dnia wyjmujemy słoiki z lodówki, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki. Trzeciego dnia czynność powtarzamy, z tym, że gotujemy już tylko 30 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
Przepis super jedna uwaga co do tyndalizacji pomiędzy kolejnymi pasteryzacjami nie należy chować słoików do lodówki bo nam trzy krotne pasteryzowanie nic nie da słoiki trzymamy w temperaturze pokojowej w celu rozwinięcia się kultur bakterii nie ” wykończonych” pierwszą pasteryzacją i tak samo pomiędzy drugą a trzecią słoiki w temp. pokojowej . Pozdrawiam Wojtek
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Teraz wiem że muszę zrobić podwójną porcję.Pozdrawiam.Ola.
Witam.Mam pytanie odnośnie kiełbasy w słoikach ile wychodzi słoików z podanej porcji?Pozdrawiam Ola.
Witam, z podanych składników wychodzą cztery 300 mililitrowe słoiczki. Na zdjęciach, w opisie jest osiem słoiczków, gdyż robiłam kiełbasę z podwójnej porcji składników. Pozdrawiam.