Karkówka pieczona w kapuście
Kruche i aromatyczne mięso, które idealnie komponuje się ze smakiem kiszonej kapusty. Danie to trochę w smaku przypomina tradycyjny bigos. Jest to świetna opcja na przyjęcie, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś nowym a do tego bardzo smacznym. Do tak przyrządzonego mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku, w tym samym czasie co karkówkę, przepis na nie znajdziecie tutaj: Ziemniaczki pieczone w ziołach
Składniki:
Składniki:
ok 1 kg karkówki
1 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 cebula
2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego
opcjonalnie: 1 łyżka kminku
3 łyżki wody
Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek
olej do smażenia
*** Mięso myjemy, kroimy na plastry i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy karkówkę z każdej strony na mocnym ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski ***
*** Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać wodą. Cebulę kroimy w piórka i również smażymy na rumiano, po czym zdejmujemy z patelni. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty, następnie podsmażamy przez chwilę na patelni z dodatkiem trzech łyżek wody, liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego oraz opcjonalnie kminku ***
*** W żaroodpornym naczyniu wykładamy połowę kiszonej kapusty i oprószamy ją delikatnie solą, pieprzem, papryką czerwoną, chili oraz majerankiem. Na kapuście układamy podsmażone mięso ***
*** Na mięsie układamy podsmażoną cebulkę. Całość przykrywamy resztą kapusty i ponownie oprószamy delikatnie przyprawami ***
*** Potrawę należy zapiekać pod przykryciem, jeśli jednak nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy włożyć je do foliowego rękawa przeznaczonego do pieczenia i szczelnie zamknąć lub zawiązać – ja tak właśnie zrobiłam ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Do obiadu podałam ziemniaczki pieczone w ziołach, które upiekłam w piekarniku razem z karkówką, przepis na nie znajdziecie tutaj ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Mam pytanie, czy to danie można przygotować dzień wcześniej i odgrzać? Przepis wygląda na bardzo smakowity.
Tak można i najlepiej wtedy odgrzać w piekarniku