Gulasz wieprzowy z piekarnika
Dziś polecam gulasz, który praktycznie robi się sam, wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i włożyć do piekarnika. Bardzo ciekawa opcja na szybki i pyszny obiad. Do takiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku.
Składniki:
1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka ostrej papryki
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy ***
*** Składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy ***
*** Mięso, cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy i obracamy woreczkiem tak aby cała zawartość pokryła się sosem. Gulasz w foliowym rękawie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 70 minut. Po upieczeniu delikatnie rozcinamy woreczek i gulasz przekładamy do miski. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą ***
*** SMACZNEGO ***
Idealnie do tej potrawy będą pasować także ziemniaczki upieczone w piekarniku jednocześnie z gulaszem. Przepis: