Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno. Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :))
Składniki:
Farsz wykonany według tego przepisu: Kapusta z grzybami
Ciasto:
350g mąki
200g masła lub margaryny
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
100g gęstej kwaśnej śmietany
*** W pierwszej kolejności wykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) ***
*** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę ***
*** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu ***
*** Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta ***
*** Wałek kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia ***
*** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Czy można zamrozić paszteciki przed pieczeniem? Tak, żeby na świeżo upiec w dniu imprezy?