Boloński garnek z kukurydzą i papryką
Kolejny pomysł na szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Przepis na boloński garnek z groszkiem i marchewką, znajduje się już od jakiegoś czasu na moim blogu i zauważyłam, że cieszy się on ogromnym powodzeniem. Ja również bardzo lubię to danie bo jest proste, pyszne a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dziś polecam Wam bardzo podobną potrawę, w której dla urozmaicenia zmieniłam kilka składników :))
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 szklanka makaronu (użyłam makaronu świderki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 szklanki wody lub bulionu
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra
opcjonalnie: zielona pietruszka do posypania
olej do smażenia
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone. Wszystko razem delikatnie przyprawiamy i podsmażamy ciągle mieszając ***
*** Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę, mieszamy i całość zalewamy bulionem ***
*** Zagotowujemy, a następnie wsypujemy szklankę makaronu ***
*** Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 6-7 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku ***
*** Możemy także dodać posiekaną zieloną pietruszkę ***
*** SMACZNEGO ***
Przepis na oryginalny boloński garnek znajdziecie tutaj: