Wiejskie roladki schabowe
U mnie dziś obiad na bogato, czyli mocno nadziane wieprzowe roladki duszone w sosie. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam!
Składniki:
5 plastrów schabu bez kości
1 ogórek kiszony
1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli)
1/3 czerwonej papryki
1 wędzona kiełbasa polska
5 cienkich plastrów boczku wędzonego
sól, pieprz
300 ml gorącej wody lub bulionu
1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu
olej do smażenia
*** Ogórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki ***
*** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki ***
*** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor ***
*** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką ***
*** Roladki podajmy z ziemniakami, kaszą lub kluskami i ulubioną surówką***
*** SMACZNEGO ***
Do tego dania polecam pyszną surówkę z kiszonej kapusty: