Gulasz wołowy z papryką
Sycące i aromatyczne danie, idealne na chłodniejsze dni. Prosty, łatwy w wykonaniu i pyszny posiłek, którym naje się cała rodzina. Jak dla mnie taki gulasz najlepiej smakuje w połączeniu z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem 🙂 Ale oczywiście panuje tu pełna dowolność i możemy podać go zarówno z duszonymi ziemniaczkami, jak i z kluskami czy nawet tylko z pieczywem.
Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
1 papryka ( użyłam pół czerwonej i pół zielonej )
1 niewielka marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybków
2 szklanki wody lub bulionu
Przyprawy: sól i pieprz- do smaku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
1-2 łyżki mąki
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***
*** Następnie pokrojone mięso oprószamy mąką i podsmażamy na patelni, do momentu, aż straci surowy kolor ***
*** Dokładamy pokrojoną w piórka cebulkę oraz posiekany czosnek i wszystko podsmażamy, ciągle mieszając ***
*** Marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Smażymy jeszcze przez chwilkę ***
*** Całość zalewamy wodą lub bulionem i dodajemy pokruszone suszone grzybki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 50 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i w razie potrzeby podlewamy wodą. Potrawę dusimy jeszcze około 20 minut- do całkowitej miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie przyprawiamy gulasz mieloną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos nie zgęstniał wystarczająco możemy go dodatkowo zaciągnąć niewielką ilością mąki wymieszaną z odrobiną wody ***
*** Podajemy z kaszą, ziemniaczkami, kluskami lub pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
do tego typu dan świetnie nadaje się wolnowar,, polecam każdemu chociaż spróbować, mam od makr crock pot i ani razu nie przypaliłam a smak genialny