Gulasz wołowy z papryką
Sycące i aromatyczne danie, idealne na chłodniejsze dni. Gulasz wołowy z papryką to prosty, łatwy w wykonaniu i pyszny posiłek, którym naje się cała rodzina. Jak dla mnie taki gulasz najlepiej smakuje w połączeniu z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem 🙂 Ale oczywiście panuje tu pełna dowolność i możemy podać go zarówno z duszonymi ziemniaczkami, jak i z kluskami czy nawet tylko z pieczywem.
![]()
Składniki na gulasz wołowy z papryką
- 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
- 1 papryka ( użyłam pół czerwonej i pół zielonej )
- 1 niewielka marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybków
- 2 szklanki wody lub bulionu
- Przyprawy: sól i pieprz- do smaku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 1-2 łyżki mąki
Przepis na gulasz wołowy z papryką krok po kroku
Na początek mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
![]()
Następnie pokrojone mięso oprószamy mąką i podsmażamy na patelni, do momentu, aż straci surowy kolor.
![]()
Dokładamy pokrojoną w piórka cebulkę oraz posiekany czosnek i wszystko podsmażamy, ciągle mieszając.
![]()
Marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Smażymy jeszcze przez chwilkę.
![]()
Całość zalewamy wodą lub bulionem i dodajemy pokruszone suszone grzybki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 50 minut.
![]()
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i w razie potrzeby podlewamy wodą. Potrawę dusimy jeszcze około 20 minut- do całkowitej miękkości mięsa.
![]()
Po tym czasie przyprawiamy gulasz mieloną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos nie zgęstniał wystarczająco możemy go dodatkowo zaciągnąć niewielką ilością mąki wymieszaną z odrobiną wody.
![]()
![]()
Gulasz wołowy podajemy z kaszą, ziemniaczkami, kluskami lub pieczywem.
![]()
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: zupę gulaszową
do tego typu dan świetnie nadaje się wolnowar,, polecam każdemu chociaż spróbować, mam od makr crock pot i ani razu nie przypaliłam a smak genialny