Makaron penne w sosie bolońskim- czyli szybkie i pyszne danie z patelni


Makaron penne w sosie bolońskim

Dziś polecam danie, które przyrządzimy na jednej patelni i to w około 30 minut! Szybki i pyszny makaron w sosie bolońskim, z pewnością nasyci całą rodzinę. Czasami zdarza się, że nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy garach a obiad potrzebny jest na już, wówczas z pomocą przychodzą nam takie właśnie ekspresowe dania jednogarnkowe ;))

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego

150g makaronu penne

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki mrożonego groszku z marchewką

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej (odsączonej z zalewy)

4 łyżki przecieru pomidorowego

2 szklanki wody lub bulionu

przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra

olej do smażenia

 

*** Na dużej patelni podsmażamy na oleju, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy wygląd ***

*** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy groszek z marchewką oraz kukurydzę i zagotowujemy ***

*** Do gotującej się potrawy dokładamy makaron (surowy) i zmniejszamy ogień. Makaron powinien być w całości zakryty wodą ***

*** Potrawę gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie makaron powinien zmięknąć i wchłonąć większość wody ***

*** Następnie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również:

Wiejski kociołek czyli sycące danie jednogarnkowe

 

KOMENTARZE