Makaron penne w sosie bolońskim
Dziś polecam danie, które przyrządzimy na jednej patelni i to w około 30 minut! Szybki i pyszny makaron w sosie bolońskim, z pewnością nasyci całą rodzinę. Czasami zdarza się, że nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy garach a obiad potrzebny jest na już, wówczas z pomocą przychodzą nam takie właśnie ekspresowe dania jednogarnkowe ;))
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
150g makaronu penne
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mrożonego groszku z marchewką
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej (odsączonej z zalewy)
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 szklanki wody lub bulionu
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra
olej do smażenia
*** Na dużej patelni podsmażamy na oleju, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy wygląd ***
*** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy groszek z marchewką oraz kukurydzę i zagotowujemy ***
*** Do gotującej się potrawy dokładamy makaron (surowy) i zmniejszamy ogień. Makaron powinien być w całości zakryty wodą ***
*** Potrawę gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie makaron powinien zmięknąć i wchłonąć większość wody ***
*** Następnie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również: