Sałatka Leśna polana
Warstwowa sałatka, która bardzo dobrze smakuje i wspaniale wygląda. Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach i z pewnością zrobi wrażenie na gościach! Sałatka nie jest wcale trudna w przygotowaniu, wszystkie składniki układamy warstwowo w tortownicy, delikatnie przyprawiamy i smarujemy niewielką ilością majonezu, dzięki czemu uzyskujemy wspaniały efekt wizualny :))
Składniki:
1 duży słoik marynowanych pieczarek
300g filetu z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
3 ziemniaki
2 marchewki
4 jajka
4 ogórki konserwowe
50g żółtego sera
pęczek pietruszki lub koperku
Sól, pieprz, do przyprawienia kurczaka można użyć przyprawy do gyrosa lub innych ulubionych przypraw
olej do smażenia
majonez- około 5 łyżek
opcjonalnie sałata do dekoracji
*** Ziemniaki, marchewkę oraz jajka gotujemy i studzimy (jajka gotujemy na twardo). Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy (użyłam przyprawy do gyrosa) i smażymy na patelni. Również odstawiamy do wystudzenia.
Tortownicę o średnicy ok 22cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry ***
*** Pieczarki posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami. Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę ***
*** Całość oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy. Następnie wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka ***
*** Na mięso wykładamy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki ***
*** Ponownie doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy ***
*** Wysypujemy drobno pokrojone jajka i starty na tarce o małych oczkach żółty ser ***
*** Delikatnie doprawiamy solą i znowu przykrywamy majonezem. Na koniec wykładamy ugotowane, wystudzone i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość osypujemy solą i pieprzem ***
*** Smarujemy cienko majonezem, dociskając delikatnie wszystkie warstwy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***
*** Następnego dnia zdejmujemy górną folią i odwracamy sałatkę do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy pozostałą obręcz tortownicy oraz usuwamy resztę foli spożywczej, uważając aby nie uszkodzić kształtu sałatki ***
*** Opcjonalnie możemy dno sałatki przed przełożeniem na talerz, ozdobić dla dekoracji zieloną sałatą, jednak zauważyłam, że trochę to przeszkadza w późniejszym nakładaniu sałatki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
-
IMPREZOWE HITY! – pomysły na przekąski, dania i sałatki KLIKNIJ TUTAJ
-
POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
-
POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ
Czy salatki musi być pełna tortownica?
Żeby się nie obsunęła podczas odwracania ja do góry dnem na talerz.
Myślę,że tortownica nie musi być zupełnie pełna, gdyż sałatka jest dodatkowo zabezpieczona folią i nie powinna się obsunąć podczas odwracania.
Czy można zrobić ja odwrotnie? Tzn bez odwracania tortownicy?
Sałatka prezentuje się super. Dodałam zdecydowanie więcej majonezu. Smak ok jak warzywna tylko plus kurczak.
Zrobiłam ta sałatkę i gościom smakowała
Te 5 łyżek majonezu to zdecydowanie za malo. Dałem cały średni sloiczek i konsystencja nadal byla za sucha warzywa luzem się osypywały. Ziemniaki nie moga byc zbyt duże, bo zdominują iloscią. Proponuję najpierw zwazyc marchewkę i dac tylko troche wiecej ziemniakow. Zrobiłem dwie wersje – według przepisu a potem upychając wszystko w odwrotnej kolejnosci bez spodu i folii i efekt ten sam więc nie ma sensu bardzo upierać się przy foliowaniu i odwracaniu. Dziękuję
Co by pasowało zamiast kurczaka? Czerwona fasola?
Wyglada przepysznie, chce ją dzisiaj zrobić tylko mam pytanie czy wykładamy folia tylko dno tortownicy czy brzegi również?
Brzegi również 🙂
Zrobiłam ją na urodziny męża, wyszła pyszna! A do tego pięknie wyglądała na stole, goście byli zachwyceni 🙂