Kapusta z grzybami
Doskonała jako farsz do pierogów, krokietów i pasztecików. Można ją wykorzystać przy wielu okazjach. Kapusta z grzybami jest znaną i lubianą potrawę wigilijną, idealnie też pasuje jako dodatek do obiadu a także jako osobne danie.
Składniki:
0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką
100g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek (zamiennie można też użyć grzybów suszonych- 50g)
1 cebula
2 liście laurowe
1 łyżka masła
3 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
*** Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe ***
*** Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Jeżeli używamy grzybów suszonych należy je zalać wodą i odstawić na kilka godzin a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulką ***
*** Grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy ***
*** Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy użyć kapusty z grzybami jako farsz, możemy ją jeszcze drobno pokroić ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam przepis na paszteciki z kapustą i grzybami: