Chili z indykiem- pyszne danie z jednej patelni
Szybki, smaczny i łatwy w wykonaniu obiad, z meksykańską nutą. Aromatyczne i kolorowe chili z indykiem, warzywami oraz ryżem, można przygotować w około pół godziny, używając do tego wyłącznie jednej patelni. Danie to jest wzorowane na słynnym chili con carne- meksykańskiej potrawie, do przygotowania której w oryginale używa się wołowiny.
Składniki:
350 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory (lub pół puszki krojonych pomidorów)
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki ryżu
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki odsączonej czerwonej fasoli z puszki
3 łyżki odsączonej kukurydzy z puszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju- do smażenia
przyprawy: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***
*** Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i wsypujemy ryż. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Obrane ze skórki pomidory, kroimy w kostkę i dokładamy na patelnię. Całość zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, mieszamy i całość dusimy przez kolejne 10 minut ***
*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę z puszki, mieszamy i gotujemy około 2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
Przepis na oryginalne chili con carne znajdziecie tutaj: