Ciasto mozaika
Delikatne, lekkie i kolorowe ciasto z masą śmietankową, na puszystym, kakaowym biszkopcie, z dodatkiem kolorowych galaretek. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda :)) Wykonanie ciasta nie jest skomplikowane jednak trochę czasochłonne ze względu na stygnięcie i tężenie galaretek. Myślę, że dobrym sposobem jest przygotowanie ich już dzień wcześniej. Polecam Wam serdecznie to pyszne ciacho!
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki mleka
Składniki na masę mozaikową:
4-5 galaretek w różnych kolorach
500ml śmietanki 30-36%
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa (dodatkowo do masy śmietanowej)
*** Przygotowanie biszkoptu: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze trochę ubijamy. Wlewamy olej oraz mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja foremka miała wymiary: 23x 33 cm ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do suchego patyczka. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go na dwa placki ***
*** Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 300ml gorącej wody każdą (z wyjątkiem dodatkowej galaretki cytrynowej), następnie studzimy i przekładamy do lodówki aby zastygły. Dobrym pomysłem jest umieścić galaretki w pudełkach z pokrywkami ponieważ wówczas można je ułożyć w lodówce jedno na drugim ***
*** Dobrze zastygnięte galaretki kroimy w kostkę i mieszamy ***
*** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i studzimy. Zimną śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i stopniowo dolewamy wystudzoną galaretkę, cały czas miksując. Następnie masę łączymy z pokrojonymi galaretkami, delikatnie mieszając łyżką ***
*** Jedną część biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki w której był pieczony i nakładamy na niego równomiernie masę śmietanowo-galaretkową ***
*** Całość przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ***
*** Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
klklklkl