Złociste kulki ziemniaczane
Panierowane, smażone kuleczki z gotowanych ziemniaków, faszerowane wędzonym boczkiem oraz cebulką.
Jakiś czas temu przedstawiłam Wam mój sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały mi z obiadu- były to placuszki z łososiem oblane sosem tzatziki. Wówczas ktoś podsunął mi inny pomysł, a mianowicie panierowane kulki wykonane z puree. Oczywiście sprawdziłam i muszę powiedzieć…pyszotka! Polecam :))
Składniki:
około 300g ugotowanych ziemniaków
100ml mleka
1 jajko
4 łyżki mąki
1 niewielka cebulka
10dkg wędzonego boczku
sól oraz pieprz- do smaku
olej do smażenia
Do panierowania:
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka sezamu
1 łyżka rozdrobnionych płatków kukurydzianych
*** Ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, a następnie dodajemy mleko, mąkę oraz jajko i dokładnie mieszamy ***
*** Cebulkę oraz wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i zasmażamy razem na patelni ***
*** Do masy ziemniaczanej dodajemy lekko przestudzoną cebulkę z boczkiem oraz sól i pieprz- do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki panierki ***
*** Z ziemniaczanego ciasta formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je dokładnie w panierce ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze ziemniaczane kule na rumiano z każdej strony ***
*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również przepis na placuszki ziemniaczane: