Skrzydełka po kujawsku pieczone z warzywami
Chrupiące i soczyste mięso pieczone w towarzystwie warzyw! Skrzydełka są smaczne nawet następnego dnia po odgrzaniu. Przepis jest dość prosty i szybki a danie pyszne, polecam :))
Składniki:
7 skrzydełek
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1 niewielka cukinia
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
3-5 ziemniaków
5 łyżek bułki tartej
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
*** Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** W miseczce mieszamy dokładnie majonez z ketchupem oraz przeciśniętym czosnkiem ***
*** Skrzydełka układamy na blaszce lub w dużym żaroodpornym naczyniu i smarujemy marynatą jogurtowo-majonezową oraz obsypujemy bułką tartą ***
*** Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dosyć duże kawałki ***
*** Pokrojone warzywa układamy na blaszce wokół skrzydełek ***
*** W miseczce mieszamy oliwę z odrobiną soli oraz pieprzu i ziołami prowansalskimi. Tak powstałą marynatą smarujemy warzywa ***
*** Blaszkę lub naczynie żaroodporne przykrywamy np folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze 10 minut uważając aby bułka tarta się nie przypaliła ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także przepis na ziołowego kurczaka pieczonego z warzywami: