Ciasto z połówkami jabłek
Bardzo popularne, znane i lubiano ciasto z jabłkami. Szybkie i łatwe w wykonaniu a do tego przepyszne! Polecam :))
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
Dodatkowo:
6-8 jabłek
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
*** Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko masło (lub margarynę) i serek waniliowy ***
*** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie równe części i jedną z nich wylepiamy dno blaszki. Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na cieście wgłębieniem do dołu ***
*** Drugą część ciasta rozwałkowujemy, podsypując trochę mąką i układamy na wierzch ciasta, przykrywając jabłka ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35-40 minut, aż ciasto się zrumieni ***
*** Następnie śmietanę dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i tak powstałym lukrem smarujemy gorące ciasto ***
*** Odstawiamy do wystudzenia ***
*** SMACZNEGO ***